Jedzenie na podróż - jakie przekąski sprawdzą się w samochodzie?

Blog

Jedzenie na podróż - jakie przekąski sprawdzą się w samochodzie?

W dobie fast foodów i szybkich przekąsek, które można dostać w każdym sklepie i na stacji benzynowej, często zadajemy sobie pytanie, czy warto szykować jedzenie na podróż. Oczywiście, że tak! Przygotowanie jedzenia na drogę to nie tylko wygodna opcja dla twojego portfela. To także możliwość zaserwowania sobie i swoim kompanom zdrowych i smacznych przekąsek na podróż dopasowanych do indywidualnych gustów i upodobań. Co zabrać do jedzenia na długą podróż samochodem? Podpowiadamy ciekawe rozwiązania!

 

Jedzenie na podróż – brać czy nie brać?

W XXI podróżowanie jest wyjątkowo łatwe i dostępne dla każdego. Niezależnie od metryki w dowodzie czy zasobności portfela. Również przygotowania do podróży są mniej czasochłonne. Często decyzje o wyruszeniu w podróż podejmujemy spontanicznie. Podobnie jest z posiłkami. Czujesz głód w podróży – jedziesz na stację paliw lub do przydrożnej restauracji, najczęściej typu fast food.

Przy tak szybkim tempie życia, producenci żywności, oferują gotowe i szybkie przekąski, które mają zastąpić nam pełnowartościowe posiłki. Czy to dobra droga? Na pewno łatwa i wygodna, jeśli nie lubisz przesiadywać w kuchni. Podobnie jest z fast foodami. Dla jednych rozwiązanie idealne, dla innych przykra konieczność. Wybór tej opcji, gdy burczy w brzuchu, ma swoje plusy i minusy. Argumentem za jest, chociażby zjedzenie ciepłego posiłku i chwila wytchnienia od jazdy samochodem. Wady takiego rozwiązania to z pewnością wysokie koszty, jakie musimy ponieść, zwłaszcza przy dużej rodzinie. Wątpliwa często też jest jakość i wartość odżywcza posiłków serwowanych w tego typu restauracjach. 

Złotym środkiem jest przygotowanie jedzenia na drogę samemu. Fakt, może wymaga to od nas trochę zaangażowania, przygotowań i kreatywności – jednak gwarantujemy, efekt będzie więcej niż zadowalający! W dalszej części artykuły przedstawimy Ci korzyści z osobistego szykowania jedzenia na podróż. 

Czy warto szykować przekąski?

Podczas gdy fast food jest szybki i łatwy do uzyskania podczas drogi, przygotowanie swojego własnego jedzenia wymaga trochę zachodu. Jednak decyzja ta skutkować będzie wieloma benefitami. Po pierwsze masz pewność co do składników i jakości potraw; po drugie oszacujesz ilość energii potrzebnej do dotarcia do celu; a po trzecie nie nadwyrężysz domowego budżetu.

Jeśli planujesz długą podróż, szykowanie przekąsek może okazać się zbawienne. Przygotowanie jedzenia przed podróżą pozwoli Ci zaoszczędzić czas i pieniądze na trasie oraz uniknąć stresu związanego z poszukiwaniem pożywania po drodze. Wybieraj łatwe do przechowywania potrawy, takie jak kanapki, owoce, jogurty lub warzywa – wszystko to powinno być łatwo dostępne bez konieczności ich gotowania. Możesz też przygotować niewielkie paczki z produktami spożywczymi o długim terminie ważności, np. suszone owoce i orzechy czy mieszaniny granulatu. Postaw na artykuły, które lubisz. Pamiętaj jednak, aby nadmiernie się nie obciążać – niech podróż będzie przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. Szykowanie odpowiedniej ilości małych dań na długą podróż może być bardzo czasochłonne i mocno absorbujące. Warto więc podejść do przygotowań z głową!

Przekąski na podróż – Jak przygotować jedzenie na podróż samochodem?

W jaki sposób należy przygotować i zabezpieczyć jedzenie? Podczas podróży, czy to własnym autem, czy z wypożyczalni samochodów jak Kaizen Rent, czy też komunikacją publiczną, najważniejsze jest, aby nam się wygodnie jadło i aby nie pobrudzić samochodu. Dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie pojemników, które są hermetycznie zamykane. Możesz do nich zapakować swoje ulubione domowe sałatki czy kanapki – łatwo zabierzesz je ze sobą i pozostaną smaczne przez długi czas. Dzięki pojemnikom Twoje jedzenie będzie bezpieczne i świeże. Możesz także ułatwić sobie pracę poprzez wybór produktów, które można jeść bezpośrednio z opakowania — takich jak orzechy lub suszone owoce.

Innym sposobem na uprzyjemnienie podróżowania może być uzupełnianie zapasów produktami, które długo utrzymują swoje wartości odżywcze – np. chrupki ryżowe albo musli.  W każdym razie, planując jedzenie na podróż, warto być odpowiednio przygotowanym i skoncentrować się na produktach o wysokiej jakości i odpowiedniej ilości witamin oraz składników mineralnych.

Jeżeli podróż to Twój żywioł i często spędzasz długie godziny w trasie, dobrą inwestycją będzie lodówka turystyczna. Świetnie sprawdzi się podczas długich wycieczek, jak i krótkich wypadów. Posiadając takie kompaktowe, przenośne urządzenie już nigdy nie będziesz musiał się martwić o świeżość swoich zapasów. A problemy z szukaniem odpowiednich do postoju miejsc, czy restauracji odejdą w zapomnienie. 

Przekąski to świetne rozwiązanie na krótszą trasę. Jednak długie godziny za kółkiem, wzmagają apetyt. Warto wówczas postawić na ciepły posiłek. Jak to zrobić, bez długich postojów, wożenia ze sobą kuchenek turystycznych i odgrzewania potraw. Pamiętaj, większość lodówek turystycznych ma funkcję utrzymywania ciepła. Wkładając do urządzenia gotowe ciepłe danie, utrzyma ono ciepło na dłuższy czas. Dużo tańszym i wygodniejszym rozwiązaniem są termosy. Nie tylko do napojów. Na rynku znajdziesz termosy, w których z powodzeniem przewieziesz ciepłe dania przygotowane wcześniej w domu. Najlepiej sprawdzą się dania jednogarnkowe, typu bigos, potrawka z kurczaka lub warzywna, curry czy chociażby różnego rodzaju makarony, a nawet risotto. 

Co zabrać do jedzenia na długą podróż samochodem?

Podróż samochodem może być niezwykle relaksującym doświadczeniem, ale wszystko lepiej smakuje, gdy masz coś dobrego do jedzenia. Przygotowanie przekąsek na podróż to świetny sposób na zaspokojenie apetytu i poprawienie humoru w trakcie jazdy. Możesz ułatwić sobie przygotowanie jedzenia na podróż, wybierając proste do przyrządzenia składniki. Przede wszystkim postaw na zdrowe i pożywne produkty, które są bogate w błonnik oraz dostarczają energii potrzebnej do dalszej jazdy. 

Co zabrać do jedzenia na długą podróż samochodem?

  1. Dobrym pomysłem będzie stworzenie paczuszek zawierających owoce i warzywa suszone lub świeże. Możesz też zmiksować je w sałatkach owocowych,  jarzynowych lub owocowych deserach, które doprawisz tak, jak lubisz. Warzywa i owoce możesz też zawinąć, dowolnie mieszając, np. w uprzednio podpieczoną tortillę lub w papier ryżowy – powstaną wówczas lekkie, świeże i pożywne spring rollsy. To idealny przepis na upalne dni. Możesz je też podsmażyć jak sajgonki.
  2. Kanapki to zawsze dobry i sprawdzony pomysł. Zwłaszcza te z pełnoziarnistego pieczywa. Szybko sycą i dają energie na długie godziny. Możesz urozmaicić je mniej standardowymi dodatkami jak ser czy wędlina. Świetne będą smakować z pastami warzywnymi lub hummusem.
  3. Jeśli jesteś łasuchem, wybierz ciastka albo muffiny, oczywiście te z pełnej mąki, najlepiej własnego wypieku. W internecie znajdziesz mnóstwo sprawdzonych i prostych przepisów. To idealny dodatek do kawy, po którą często sięgamy w podróży, gdy spada nam forma. 
  4. Jeśli masz ochotę na coś bardziej słodkiego, możesz także upichcić batony musli z płatków śniadaniowych z dodatkiem masła orzechowego lub miodu. W ten sposób napełnisz głodne brzuchy smaczną przekąską o odpowiedniej ilości witamin oraz składników mineralnych. To trafione rozwiązanie dla tych, którzy chcą uniknąć podjadania fast foodu po drodze!
  5. Na śniadanie najlepiej sprawdzą się przekąski typu jogurty naturalne z owocami i musli czy owsianki. Nabiał możesz też zastąpić napojami roślinnymi. Ciekawym rozwiązaniem będą modne smoothies – nie tylko ładne, ale też wygodne. W dodatku to bomby witaminowe, które naładują twoje wyczerpane akumulatory do następnego posiłku! Nie będziesz musiał podjadać. 
  6. W porze obiadowej postaw na dania jednogarnkowe z termosu. Co możesz zapakować na drogę do próżniowego pojemnika? Niewielkie porcje makaronu lub risotto, które zachowają temperaturę i nie stracą na jakości i smaku. Do termosu możesz włożyć też bigos, gulasz, warzywne potrawki, np. z soczewicy, ciecierzycy. Świetnie też sprawdzą się potrawy bardziej egzotyczne typu curry, chili con carne czy pad thai, które zadowolą bardziej wyszukane kubki smakowe. 

Podsumowując, planując długą podróż samochodem, powinieneś myśleć o swoich upodobaniach i gustach kulinarnych towarzyszy podróży. Kiedy podróżujesz ze znajomymi, skonsultuj się z nimi i wspólnie ustalcie menu na długą podróż. Ważne jest to, by Twoje produkty były lekkostrawne i energetyczne. Puste kalorie nie zapewnią Ci wystarczająco dużo energii do działania!

Nie zapomnij też o odpowiednim nawodnieniu. W ciągu dnia powinieneś pić do 1,5 litra wody. Możesz też zabrać ze sobą inne napoje, takie jak soki owocowe lub energetyczne. Trzymaj je w przednim schowku po stronie pasażera. W większości samochodów jest on klimatyzowany, więc napoje będą przyjemnie schłodzone :). A jeśli jesteś amatorem kawy i herbaty — nie zapomnij o termosie. Nie ma nic gorszego niż zimna kawa. 

Jedzenie na drogę – te przekąski nie sprawdzą się w samochodzie:

Z podróżą głównie kojarzą się nam niezdrowe przekąski rodem z fast fooda. Frytki, hamburgery, hot-dogi czy kebaby... Te produkty są ciężkie do jedzenia w ruchu i mogą zajmować dużo czasu. W podróży lepiej unikać produktów smażonych i tłustych potraw, które mogłyby być trudne do jedzenia podczas podróży samochodem. Zamiast tego postaraj się wybierać przekąski o niskim indeksie glikemicznym, które są wolne od cukrów, tłuszczy. Zastąp je bananami, jabłkami, jogurtem albo smoothies – to doskonale sprawdzi się w roli jedzenia na drogę! 

Słone przekąski, typu popcorn, chipsy czy paluszki równie często towarzyszą nam w podróży – jednak powinny one być traktowane jako przekąska, a nie pełnoprawny posiłek! Sięgamy po nie odruchowo i nie kontrolujemy ilości zjadanych kalorii. Jednak nie tylko brak wartości odżywczych przemawia na ich nie korzyść. Tego typu smakołyki są uciążliwe, jeśli chodzi o utrzymanie czystości. Kruszą się, śmiecąc na ubranie, tapicerkę i podłogi w samochodzie. A usunięcie tych łamliwych i tłustych okruchów jest uciążliwe i pracochłonne.

Podobnie jest z czekoladą. Z doświadczenia nie polecamy też czekoladowych przekąsek, choć kuszą nas swoim smakiem i niezwykłą umiejętnością podnoszenia endorfin. Szczególnie w letnie, upalne dni topiąca się czekolada, sprawi nam więcej kłopotów niż przyjemności, pozostawiając nieestetyczne plamy na ubraniu czy tapicerce. Optymalnym rozwiązaniem dla czekolado-żerców będzie dodanie pysznych słodkości do płatków, jogurtu, ciastek lub batonów własnej roboty. 

Ponadto postaraj się unikać słodzonych napojów gazowanych. Zamiast tego postaw na wody smakowe z dużą zawartością minerałów lub izotoniki, które uzupełnią elektrolity. 

Co do jedzenia na podróż? Przykłady najlepszych przekąsek do samochodu

Wiesz już, co do jedzenia na podróż zapakować w plecak lub podręczną torbę, by było smacznie i zdrowo. Poniżej prezentujemy kilka apetycznych przepisów, które warto wypróbować przed podróżą. Oto nasze typy na nowoczesne, smakowite i proste w przygotowaniu przekąski na podróż.  

 

PASTA DO CHLEBA Z SEREM FETA:

  • 200 gr sera feta, można zastąpić serm bałkańskim, 
  • 5 plastrów pomidorów suszonych w oleju
  • 5 oliwek zielonych lub czarnych bez pestek
  • 1 łyżeczka świeżej posiekanej bazylii
  • 50 gr jogurtu greckiego
  • pieprz i czosnek i do smaku. Ostrożnie z solą.

TORTILLE NA PODRÓŻ Z ŁOSOSIEM LUB SZYNKĄ

  • opakowanie placków tortilli,
  • serek kanapkowy do smarowania, wedle uznania (może być kozi)
  • opakowanie szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 
  • opakowanie łososia wędzonego
  • opakowanie sera żółtego w wiórkach 
  • opakowanie ulubionych kiełków

Tortille smarujemy serkiem, układamy ulubione składniki (można całkowicie zrezygnować z mięsa, a nabiał zastąpić pastą warzywną lub humusem). Zwijamy w zgrabne rulony. Pakujemy w całości lub kroimy w małe krążki, na kształt sushi. 

SZYBKIE MUFFINY

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wymieszaj w jednej misce suche składniki, w drugiej mokre. Następnie połącz je ze sobą. Przelej masę do foremek na muffinki. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

KASZOTTO NA ZIMNO — DO SŁOIKA

  • dwie torebki ulubionej kaszy, np. bulgur lub pęczak (polecamy też mix)
  • pokrojone dojrzałe awokado
  • pokrojony ogórek zielony
  • pomidorki koktajlowe
  • mozzarella w kulkach

KASZOTTO NA CIEPŁO — DO TERMOSU

  • dwie torebki ulubionej kaszy, np. bulgur lub pęczak (polecamy też mix)
  • bulion warzywny
  • podsmażona cebulka z czosnkiem
  • podsmażone kurki (opcjonalnie pieczarki)
  • podsmażona cukinia pokrojona w kostkę
  • świeże zioła

BATON MEGA MOCY

  • 8 łyżek płatków owsianych,
  • 8 łyżek płatków żytnich,
  • 3 łyżki sezamu,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • garść żurawiny,
  • garść pestek dyni,
  • 4 łyżki płatków migdałowych,
  • ½ soku i skórki z cytryny,
  • 8 łyżek miodu.

Upraż płatki i nasiona. Całość wymieszaj i skrop sokiem z cytryny. Rozgrzej na patelni miód. Dorzuć resztę składników i dokładnie wymieszaj, by połączyły się ze sobą. Całość przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na godzinę, by zesztywniało. Po tym czasie masę możesz pokroić na mniejsze bloczki.

Zastanawiasz się, jakie wybrać przekąski na podróż samochodem z dzieckiem? Odpowiedzi znajdziesz na naszym blogu! 

Kaizen Rent życzy smacznego i szerokiej drogi!

Komentarze (0) Pokaż komentarze

Czysty tekst

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.
  • Adresy web oraz email zostaną automatycznie skonwertowane w odnośniki